Oldalak

2010. március 20., szombat

Multi Level Marketing - mi is valójában?

A network marketing vagy hálózati marketing néven is ismert MLM egy, az áruk és szolgáltatások értékesítésének gyorsan terjedő módja, amely a szabad világ legtöbb országában működik. Ez egy jelentős üzlet, amely talán az összes többi üzleti lehetőségnél több embernek teremt alkalmat a jómód (anyagi függetlenség) elérésére. Az MLM fajtájú értékesítés volumene meghaladja az évi tízezer dollárt, emberek ezrei kerestek milliókat a koncepció felhasználásával.

A hagyományos üzlettől, ahol a gyártó építi ki nagy értékesítési szervezetét, az MLM-et az különbözteti meg elsősorban, hogy itt önálló termékforgalmazók (viszonteladók) saját erejükből építik fel az értékesítési szervezetet.

A bevételt az egy termékforgalmazó által felépített szervezet összes termékforgalmazójának teljes eladásai alapján fizetik. Így tehát a termékforgalmazók eladási és szponzorálási tevékenységükkel arányosan kapnak fizetést.

Az MLM pozitív vonásai többek között az alábbiak:

1. Igen nagy kereseti lehetőség részmunkaidőben.
2. Nincsenek jelentősebb pénzügyi vagy más kockázatok.
3. Lehetőség van az üzlet sikeres felépítésére előzetes tapasztalatok és különleges készségek nélkül.

Nincs szükség raktár fenntartására, csak a meglévő megrendelések kielégítésére és a bemutatási célokhoz szükséges minimális mennyiséget kell megvásárolni.

Nem beszélhetünk "gyors meggazdagodást" hozó rendszerről, bár egyes kivételes embereknek ez is sikerülhet. A hagyományos üzleti tevékenységben az alkalmazottakra, marketingre és reklámra költött általános költségeket ebben a rendszerben a termékforgalmazók kapják meg jutalékok és bonuszok formájában.

A magas jövedelem a jogdíjaknak köszönhető, pl. a múltbéli fáradozásoknak köszönhetően. A biztosítási ügynökök, az írók és a színészek keresnek még ilyen formában, ha a biztosítási szerződések tovább élnek, a könyveket újra kiadják stb.

Az MLM-nél tehát, amíg a termékeket rendszeresen értékesítik, és a szervezeted növekszik, a bevételed is növekedni fog korábbi fáradozásaidnak és szponzori tevékenységednek köszönhetően. A "lineáris" bevétel, mint például a havi fizetés, mindig egy bizonyos szintre korlátozódik, míg a jogdíj összege elméletileg korlátlan lehet.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az MLM üzletnél, épp úgy mint bármely más típusú üzleti tevékenységnél is, a kiemelkedő jövedelem kizárólag a kemény munka eredménye lehet. Az elismert rendszereknél megfelelő eszközökkel biztosítják, hogy a jó munka sikeressé váljon, és az üzlet alapeleme a kiskereskedelmi értékesítés vagy a személyes vásárlás legyen.

A legszilárdabb és legsikeresebb vállalatok rendszerei a minőségi termékek ismétlődő vásárlásain alapszanak.

(Irodalom: Robert Kiyosaki könyvei valamint MLM cégek oktatási anyagai)